12. СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ПРИ УСЛОВИЯТА НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ

В определени случаи е ограничен изборът на съконтрахент — напр. по Закона за обществените поръчки. Възложителят може да сключи договор за обществена поръчка само с изпълнител, който е определен по регламентирана в закона процедура.
Какви са правните последици, ако задълженото за контрахиране не бъде изпълнено и не се сключи договор? Първо, налагане на административни наказания като глоби и имуществени санкции. Поначало тези правни последици настъпват при двустранното задължение за контрахиране. Такива са предвидени при не-сключване на договор за застраховка „гражданска отговорност". Второ, при едностранното задължение за контрахиране, ако задължената страна без основателни причини откаже да сключи договора, би следвало да се приеме, че е налице злоупотреба с договорната автономия и другата страна би могла да иска принудителното сключване на договора, както и обезщетение на вредите от несключването му, ако е претърпяла такива вреди. Трето, иск за сключване на окончателен договор, ако задължението за контрахиране е двустранно и произтича от предварителен договор — чл. 19, ал. 3 ЗЗД.
Договор за обществена поръчка - Чл. 41. (1) Възложителят сключва писмен договор за обществена поръчка с участника, определен за изпълнител в резултат на проведената процедура. (2) Договорът за обществена поръчка включва задължително всички предложения от офертата на участника, въз основа на които е определен за изпълнител.(3) Възложителят сключва договора по ал. 1 в едномесечен срок след изтичането на срока за обжалване на решението за определяне на изпълнител в случаите, когато не е подадена жалба или е подадена жалба, но не е поискано налагане на временна мярка.(4) Когато срещу решението за определяне на изпълнител е подадена жалба и е направено искане за налагане на временна мярка, възложителят сключва договор в едномесечен срок от влизането в сила на определението, с което се отхвърля искането за налагане на временна мярка.(5) Не се допуска сключването на безсрочни договори за обществени поръчки.
Чл. 42. Договорът за обществена поръчка не се сключва с участник, определен за изпълнител, който при подписване на договора: 1. не представи документ за регистрация в съответствие с изискването по чл. 25, ал. 3, т. 2;2. не изпълни задължението по чл. 47, ал. 9 и чл. 48, ал. 2;3. не представи определената гаранция за изпълнение на договора.
Чл. 43. (1) Страните по договор за обществена поръчка не могат да го изменят. (2) Изменение на сключен договор за обществена поръчка се допуска по изключение:1. когато в резултат на непреодолима сила се налага промяна в сроковете на договора, или 2. при изменение на държавно регулирани цени или намаляване на договорените цени в интерес на възложителя.(3) Възложителят може да прекрати договор за обществена поръчка, ако в резултат на обстоятелства, възникнали след сключването му, не е в състояние да изпълни своите задължения. В този случай възложителят дължи на изпълнителя обезщетение за претърпените вреди от сключването на договора.
Чл. 44. (1) Възложителят е длъжен да изпрати информация за всеки сключен договор за обществена поръчка или за сключено рамково споразумение до агенцията за вписване в Регистъра на обществените поръчки не по-късно от 7 дни след сключването на договора или на рамковото споразумение. (2) Информацията по ал. 1 се изготвя съгласно образеца по чл. 19, ал. 7.(3) Информация по ал. 1, оповестяването на която противоречи на закон, не се вписва в Регистъра на обществените поръчки. В този случай възложителят мотивира това пред агенцията.(4) Информация, която съгласно образеца по чл. 19, ал. 7 не е предназначена за публикуване, се използва за статистически цели. (5) Информацията за сключени договори въз основа на динамична система за доставки може да се изпраща веднъж на тримесечие. В този случай възложителят трябва да изпраща информацията в 7-дневен срок след края на всяко тримесечие. (6) Възложителите са длъжни да изпращат до агенцията информация за всеки договор, сключен въз основа на рамково споразумение, в 7-дневен срок след сключването му.(7) Възложителите са длъжни да уведомят агенцията в случаите, когато са получили съобщение от Европейската комисия за установени от нея нарушения при провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка. (8) В случаите по ал. 7 възложителите в тридневен срок изпращат цялата преписка заедно с писмено становище по нея.
Чл. 45. За всички неуредени въпроси във връзка със сключването, изпълнението и прекратяването на договорите за обществени поръчки се прилагат разпоредбите на Търговския закон и на Закона за задълженията и договорите.


0 коментари:

Публикуване на коментар