64. ЦЕНАТА И НЕЙНОТО ОПРЕДЕЛЯНЕ. ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА КУПУВАЧА И ПОСЛЕДИЦИ ОТ НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО МУ

7.1. Основните задължения на купувача са да плати цената и да приеме вещта. Що се отнася до задължението за плащане на данък добавена стойност, само по себе си, то не е договорно, а публичноправно задължение. Но в отношенията между страните по покупко-продажбата това задълже­ние има значение дотолкова, доколкото страните могат да уговорят дали данъкът се включва в цената или не. Само тогава продавачът може да претендира заплащането му като част от цената — р. 32 от 4.3.2002 г. по гр.д. 849/2001 г., публикувано в „Търговско право" 2002, № 3, с. 91-93.
Задълженията за плащане на цената и за приемане на вещта се изпъл­няват едновременно и на едно и също място, освен ако не е уговорено друго - чл. 200, ал. 2 ЗЗД.
Но купувачът е длъжен да плати не само когато продавачът му предаде вещта, но и когато не може да му я предаде, ако тя е индивидуално определена към момента на сключването на договора и е погинала след това, защото рискът се носи от собственика, а в момента на сключване на договора собственик е станал купувачът.
От момента на предаване на вещта купувачът започва да получава плодовете й. Ако обаче той не плати цената в момента на получаване на вещта, а по-късно, купувачът дължи и лихвата върху цената от деня на предаване, респ. получаване на вещта, дори цената да не е била изискуема — чл. 200, ал. 3 ЗЗД. В този случай лихвата представлява цената на получаваните от купувача плодове. След като той събира и става собственик на плодовете, продавачът също така трябва да получи плодовете, които евентуално му биха дали парите, които той не е получил. Затова лихвата замества плодовете на парите, които му се дължат.
При спор относно изпълнението на договора за покупко-продажба купувачът е длъжен да докаже, че е изпълнил задължението си да плати цената— така р. по МАД № 49/2000 г., публикувано в „Пазар и право" 2002, № 7, с. 27-28. Освен това, ако купувачът не иска да плати цената поради лошо изпълнение от страна на продавача, той трябва да докаже, че е направил възражение за недостатъци на вещта, че е осъществено рекламационно производство и има сертификат за стоков контрол.
7.2. Какви са правните последици, ако купувачът не плати цената на вещта на падежа?
А) Продавачът може да развали договора по чл. 87 ЗЗД, защото купувачът винаги отговоря за неизпълнение на паричното си задължение.
Б) В същото време законът му дава една по-лека възможност да развали договора без да се спазва изискването на чл. 87, ал. 1 ЗЗД за даване на подходящ срок за изпълнение. Но за това е необходимо предмет на продажбата да бъде движима вещ и в договора да е уговорено предаването на вещта да стане едновременно с плащането или след плащането на цената. Продавачът може да развали договора, ако при предаване на вещта купувачът не я заплати.
Вторият случай е ако купувачът, спрямо когото срокът за плащане на цената не е изтекъл, не се яви да я получи или не приеме на срока предложената му съгласно договора вещ — чл. 201, б. Б ЗЗД.
И в двете хипотези е достатъчно продавачът само да съобщи 7 дни след изтичане на срока, че е развалил договора. Тези два случая могат да се определят като облекчено разваляне на договора за покупко-продажба.
Освен в тези случаи облекчено разваляне на договора поради непла-щане на вещта съществува и в хипотезата на чл. 202, ал. 1 ЗЗД. Купувачът получава вещта без да я плати, не е даден срок за плащане. В този случай продавачът може да иска от купувача да му върне вещта в 15-дневен срок от предаването, ако тя все още се намира у купувача и е в състоянието, в което е била предадена. Това също е форма на разваляне на договора. Развалянето обаче не може да се противопостави на кредиторите на купувача, които са наложили запор или са получили вещта в залог, ако кредиторите са добросъвестни, т.е. не са знаели, че цената не е платена.
Ако покупко-продажбата е сключена под отлагателно условие, т.е. с уговорка за опитване или преглеждане — чл. 204 ЗЗД, договорът се счита сключен, ако купувачът одобри вещта. И тук е предвидено улеснено разва­ляне на договора, т.е. договорът се счита развален, ако вещта се намира у продавача и купувачът не я одобри в рамките на срока, определен от продавача или ако няма такъв срок, веднага след като бъде поканен от продавача. Но ако вещта е била предадена на купувача и той не се произнесе в тези срокове, вещта се счита за одобрена, условието за сбъднато и договорът за сключен.


0 коментари:

Публикуване на коментар